Снимка Кадър Никола КариймКризата в Афганистан се засилва с всеки изминал

...
Снимка Кадър Никола КариймКризата в Афганистан се засилва с всеки изминал
Коментари Харесай

САЩ предвиждат да евакуират по 9000 души дневно от Кабул

Снимка Кадър Никола Карийм

Кризата в Афганистан се ускорява с всеки минал ден, оповестяват международните организации.

От Съединени американски щати оповестиха, че плануват да изтеглят по 9000 души на ден от Кабул. Предвижда се евакуационен полет на всеки час да напуща рамките на Афганистан, като от страната ще бъдат извеждани освен на американци, само че и афганистанци. Мисията ще продължи до 31 август.

" Американските сили ще се концентрират върху евакуация ", съобщи генералът от морската пехота Уилям Тейлър по време на брифинг на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Служителите на Пентагона избягваха въпросите дали бързото нахлуване на талибаните и хаосът на летището са в резултат на неуспех на разузнаването или на планирането.

Както е известно, американските военни напуснаха размирната страна по-рано от плануваното. 

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани талибаните да разрешат на всички, които желаят, да изоставен Афганистан, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Алиансът ще продължи да поддържа работата на летището в Кабул, като негов приоритет е евакуирането от Афганистан на всички искащи, сподели Столтенберг на конференция, отдадена на обстановката в тази страна, където талибаните завзеха властта в неделя.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че интернационалният тероризъм се трансформира в опасност с връщането на талибаните на власт в Афганистан. Алиансът " би трябвало да остане внимателен, с цел да остане на напред във времето в битката против " тази заплаха, настоя той.

Столтенберг прикани талибаните да не разрешават Афганистан още веднъж да се трансформира в леговище за терористи. " Тези, които в този момент поемат властта, имат отговорността да подсигуряват, че интернационалните терористи няма още веднъж да намерят опора ", акцентира той.

И предизвести новите управници в Кабул, че Алиансът ще ги държи виновни за спазването на човешките права, в това число на дамите.

" Изненадан съм от мълниеносната скорост, с която приетата от интернационалната общественост власт в Афганистан се сгромоляса броени дни преди формалния завършек на траялата 20 години задача на НАТО в тази страна ", сподели Столтенберг. Той дефинира това развиване като неуспех на афганистанското управление, отпред с президента Ашраф Гани, който избяга от страната в неделя.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР